mandag den 19. marts 2012

Birkesaft

Idag  kl 9.00 er der sat gang i et lille mini projekt i form af birkesaft tapning.





Kl 12 blev flaskerne tømt første gang og jeg *høstede*
3,5 l. birkesaft. Ikke dårligt på 3 timer.
Den halve liter har jeg drukket, var tørstig og den kølige nytappede saft fristede.

Jeg gjorde det i stører stil sidste år hos en veninde, som havde mange
og ældre birketræer, end de 3 jeg nu har adgang til, men de skal nok
give rigeligt til mit forbrug.

Birkesaft kan bruges på mange måder, men jeg ynder at drikke det som det er,
eller koge det ind til sirup 
Der skal mange, mange liter til en dl.  sirup og koge mange timer,
men gøres det over bål i haven, giver det jo kun dobbelt glæde.

Jeg koger ind, til jeg er tilfreds med tykkelsen og
efter, hvad jeg vil bruge det til.

Birkesaft har et hav af gode egenskaber og indeholder en masse gode sager,
som vi har så godt af, men den største og mærkbare virkning jeg har observeret hos mig selv er,
at min mindre allergi overfor birkepollen forsvinder helt, når jeg drikker det.

Sirup af birkesaften bruger jeg bla til bagværk, pandekager
eller til barbecue marinade. Må heller ikke glemme, at det er fortrinligt i the.

Lånt på nettet Birkesaft er en særdeles sund saft-form, som indeholder alle de sunde næringsstoffer, som birketræer behøver for at vokse og trives. Disse næringsstoffer er blandt andet jern, magnesium, C-vitaminer, kalium, frugtsyrer, aminosyrer, glukose, fruktose, kalcium og meget, meget mere



Der findes et hav af sider om birkesaft på nettet. 
Kan ikke anbefale nogen bestemt,
men jeg kan kun anbefale tapning af birkesaft....
 Igen en af naturens gaver, som
er smækfyldt med gode sager.

Der skrives meget om, at man skal passe på, 
at der ikke kommer urenheder ned i flasken saften løber ned i.
Hmmmm.... Den måde jeg gør det på = uden dyrt indkøbte materialer dertil, 
synes jeg nu ikke det
kan undgås, men jeg sir bare saften gennem et klæde og så er det fint rent.
Når sirup er kogt, sir jeg igen i et kaffefilter,
for der udskilles altid lidt mere, som jeg nok nærmest vil kalde slagger.

Dernæst hældes det på et lille skoldet og atamonbehandlet glas.
Stilles i køleskabet og holder rigtig længe.

Holdbarheden er kort på frisktappet birkesaft, men kan nemt
stå i køleskabet et par døgn.

Får jeg tappet mere, end jeg kan drikke, smider jeg det i fryseren
til senere brug eller, som før omtalt... koger sirup af det.

Når jeg har tappet det jeg skal bruge, snitter jeg en *tap* af en frisk birkegren
i det borede huls længde og lukker tappehullet med det.

Der vil nogen gange stadig løbe saft fra træet i mindre mængde,
men ingen grund til bekymring. Træet lukker om tap og sår.

Har i muligheden og lysten til at prøve, så hold jer endelig ikke tilbage.
Det er så nemt, sundt og gratis :))

God dag til alle, som kigger forbi.







2 kommentarer:

  1. Det lyder utrolig friskt og sundt.
    Hvordan vil du beskrive smagen? Jeg forestiller mig noget rigtig bittert/surt?

    SvarSlet
  2. Det er også rigtig friskt og meget sundt, men surt og bittert er det langt fra.
    Lidt som vand med en smule sukker og et drys natur .

    SvarSlet

Mange tak for din kommentar og
interesse for mine små tullerier.
Bliver så glad i låget, når nogen smider
en kommentar.

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.