søndag den 1. juli 2012

Hyldeblomstsirup, opskrifter og hjemmelavet is

Lidt nyt fra det muntre køkken, hvor der igen er gjort brug af de skønne hyldeblomster
+ det løse.

Igår fik jeg lavet is.
Ikke en super politisk korrekt is, men den fejler sjældent og 
*ungerne* spiser den med stor velbehag.
Især min meget højgravide svigerdatter er glad for is lige nu, så det skal hun da ha'.


Brugte opskriften her
og tilsatte 6-7 store spsk af den *Jordbær/ingefær-marmelade* 
Den fik også lige kornene af 2 vaniliestænger.
( Lavede is af 1 l. fløde, 10 æggeblommer og 10 spsk sukker )

Den er prøvesmagt og kan fint gå an og 
de frygtede iskrystaller var der meget, meget få af, så det kan fint lade sig gøre.

Hyldeblomstsirup.
Er der lavet godt 6.5 l af( dobbelt portion ), så det kommer vi bestemt ikke til at mangle
og jeg nyder, når jeg kan give det væk til andre.
Bruger tit den slags som værtindegaver eller *bare-fordi-gaver*


Opskriften er fra Ude og hjemme. Desværre har jeg ikke
bladets udgivelses dato, da det er en kopi jeg har fået af en anden.
Denne gang er opskrift fulgt til punkt og prikke. :))

Hyldeblomstsirup / hyldeblomstsaft.

50 hyldeblomstskærme, skallen af 4 usprøjtede citroner,  3 dl citronsaft
1 kg sukker, 1kg brun farin, 2 l. vand, 20 gr citronsyre, 3 tsk atamon.

Skær skallen af  4 vaskede citroner ( ikke noget hvidt med ). Pres saften af citronerne og
supple'r med flere citroner til der er 3 dl.
Læg hyldeblomsterne i en stor krukke ( gryde evt ).
Bland sukker, farin, vand, citronsaft, citronsyre,  citronskaller + citronsaft
i en gryde og bring det i kog.
Hæld lagen over hyldeblomsterne og tilsæt atamon. Rør til atamon er fordelt
og lad blandingen trække i køleskab 3-4 dage, før det sigtes og hældes på
skoldede, atamon skyllede flasker/glas.

Ifølge opskriften skal det fortyndes 1:4, men det synes jeg bliver alt, alt for stærkt.
Det glas jeg lige har drukket, var fortyndet 1:8 ca.


Videre på samme side fra samme blad er der nogle opskrifter,
som jeg bare må prøve. Derfor smider jeg dem lige herind også,
hvis andre skulle få lyst til at lave noget med Hyldeblomstersirup.

Hyldeblomstmarmelade ( Den må jeg bare prøve )
1 liter

2-3 usprøjtede citroner ( her vil jeg nok bruge lime istedet for )
25 gr. skrællet frisk ingefær, 2 dl vand, 1/2 l hyldeblomstsirup
1 tsk geleringspulver til marmelade, 100 gr. sukker, 1 tsk atamon.

Vask  citronerne. Skær dem alle i fire både og skær bådene i tynde skiver.
Pil stenene ud. Skær ingefæren i 1/2 cm tykke skiver og kom disse i en gryde,
sammen med citronskiverne, vandet og halvdelen af hyldeblomstersiruppen.
Kog det ved svag varme under låg i 15-20 min., til citronskiverne er møre.
Tilsæt resten af Hyldeblomstersiruppen. Rør geleringspulver og sukker sammen
og drys det i marmeladen under omrøring.
Kog marmeladen i endnu 2 min. og tag gryden af varmen.
Rør atamon i og hæld marmeladen på skoldede, atamon syllede glas.


Hyldeblomst-pannacotta.:
4 portioner

5 blade husblas, 1 stang vanilie, 4 dl fløde, 100 gr sukker, 2 dl hyldeblomstsirup.

Pynt:
1 dl hyldeblomstsirup, 200 gr bær.

Udblød husblassen i koldt vand. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Kom fløde, sukker, vaniljestang og korn i en tykbundet gryde og 
bring det langsomt i kog under omrøring. Tag gryden af varmen og
tilsat husblas og hyldeblomstsirup og rør, til husblas er opløst.
Hæld blandingen op i 4 portionsglas/skåle og stil dem i køleskabet,
mindst 4 timer.

Pynt :
Hæld 1 dl hyldeblomstsirup i en gryde, kog det ind til det halve og lad den køle af.
Server pannacottaen med lidt friske bær og hæld den indkogte hyldeblomstsirup på.

------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------

Jeg leger også lidt med tanken om at bruge den hyldeblomstersirup
til at lave marinader med. Den må gøre sig fint til noget grillmad, da der er farin i.
Men mere om det, når forsøget er gjort.

Velbekomme og rigtig god aften derude i stuerne.
Vi *ses* imorgen, når vinderen af det lækre garn findes.


4 kommentarer:

  1. De lyder rigtig lækre de opskrifter, så de er "skrevet" bag øret :)

    SvarSlet
  2. Dejligt, at du kunne bruge dem Tove.
    En af dagene skal jeg selv gøre forsøg med marmeladen.
    Den må da være vild lækker.
    Spiser nu ikke meget marmelade, men lidt på en ostemad kan jeg godt li',
    og den viste må også gøre sig godt til feks pandekager eller
    måske i snobrød ( passer jo lige til det fine vejr.

    SvarSlet
  3. Rigtig lækre opskrifter, jeg har aldrig prøvet Hyldeblomstmarmelade før, men det skal helt sikkert prøves af .. :)

    SvarSlet
  4. Mums Tove. Lyder som rigtig lækre Bedstemor opskrifter :O)

    SvarSlet

Mange tak for din kommentar og
interesse for mine små tullerier.
Bliver så glad i låget, når nogen smider
en kommentar.

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.